ZANIMIVO: Zakaj google uporablja 5400RPM diskovje

ZANIMIVO: Zakaj google uporablja 5400RPM diskovje Wednesday, October 30, 2019

Google in njegova tehnologija,

Verjetno najbolj prepoznavna blagovna znamka google je v svojih letih uspešno uvajala filozofijo široke distribucije podatkov. Poceni GB podatkov za uporabnike je posledica velikosti sistema in njegove sistemske ureditve z namenom, da poceni in z ogromnimi datacentri zagotovi hitrost in povezljivost.

Z razpršenostjo so dosegli tudi zanesljivost in hitro odzivnost v vsakem kotičku sveta (seveda tam, kjer je to dovoljeno).
Ker ljudje ljubimo poceni ali zastonj storitve ima gmail in ostale spremljevalne dobrine na miljone uporabnikov, ki so si s strinjanjem v splošnih pogojih zagotovili, da so njigovi podatki lahko na voljo tudi v komercialne namene. 

Ampak bistvo je še vedno v tehnikalijah in filozofiji, ki jo večina hosting podjetij slepo sledi. Ravno v ta namen smo vzeli za primer google, ki z poceni oz. customer opremo dosega boljše rezultate kot nekateri na SSD diskih in podobno. 

Kaj pa bi google pridobil, če bi vse zamenjal z SSD diski? enostavno nič, razen eno veliko luknjo v svojem bančnem računu. Efekta praktično ni, ker v velikem sistemu so pomembni drugi dejavniki, ki skrbijo za hitre odzivne čase in predvsem zanesljivost. Dejstvo je, da najpočasnejši diski še vedno hitreje odreagirajo kot trenutne internetne povezave povprečnega smrtnika in internet je hiter le toliko, ko je hiter najšibkejši člen.

Pri G-SERVER se držimo podobnega koncepta in skrbimo za SSD nadgradnje tam, kjer je to potrebno. Hitrost se z gručami diskovnih enot povečuje in hkrati tudi zanesljivost. 

Cena SSD diskovja v velikosti 600GB je cca 2000 Eur, ko govorimo o enterprise SSD diskih. V kolikor ponudnik ponuja poceni SSD gostovanje enostavno vemo, da gre v tem primeru za diskovne enote z klasičnimi SSD diski, ki se kvarijo, obrabljajo in ne ponujajo optimalnega delovanja za strežniške sisteme. Uporabnik na takih sistemih zelo hitro opazi počasno delovanje (obraba).

Za povzetek, kaj je pomembno?

  • sistem virtualizacije,
    - optimizacija virtualizacije,
    - diskovne enote in njihova povezljivost na strežnike,
    - optimizacija VPS strežnika,
    - internetna povezljivost 

 

 

<< Nazaj