Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik ob obisku spletne strani. Tako vas spletna stran prepozna, si z njimi zapomni podatke o vašem obisku in vam omogoči prijazno ter enostavnejšo spletno storitev. S pomočjo piškotkov prilagajamo vsebino na naši spletni strani, si zapomnimo vaše preference in beležimo obisk naše spletne trgovine. Brskanje po naši spletni strani/trgovini je s piškotki prijetnejše, hitrejše in predvsem učinkovitejše.


Piškotki so sestavni del sodobnih spletnih strani in sami po sebi niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode.

Piškotki upravljavcu spletne strani ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki se zberejo prek piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.

Za potrebe naše spletne strani/trgovine uporabljamo SEJNE PIŠKOTKE. Ti so nujni za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin ter poskrbijo za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotki se izbrišejo, ko uporabnik zapusti spletno stran.


Vrste piškotkov

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

  • Začasni ali sejni piškotki
  • Trajni ali shranjeni piškotki
  • Lastni piškotki
  • Drugi piškotki

Vsaka vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca obravnava drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), in predvsem nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti ter o uporabi le-teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.


Kako upravljati s piškotki?

Večina spletnih brskalnikov omogoča nastavitve piškotkov. Piškotke lahko zavrnete ali jih sprejmete s funkcijo, ki je že vgrajena v spletni brskalnik. Če piškotke zavrnete, lahko še naprej uporabljate našo spletno stran, vendar morda določene podstrani ne bodo pravilno delovale.


Piškotki, ki jih uporabljamo na naši strani:

 

Ime: PHPSESSID
Namen: za vzpostavitev uporabniške seje in delovanja piškotkov

Ime: cookie_directive

Name: Preverjanje potrditve piškotkov


Naši partnerji:

Ime: _utma; _utmb; _utmc; _utmv; _utmz; _ga

Namen: statistika ogledov spletne strani
Podjetje: Google Analytics

sl Slovenian
X